Vervolgtesten na NIPT-test in het buitenland wel vergoed in 2016

De niet-invasieve prenatale test (NIPT-Test) is erg populair onder zwangere vrouwen. Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor deze test. Tot dit jaar kregen vrouwen die hiervoor naar het buitenland afweken, de vervolgtesten niet vergoed. Gelukkig kwam hier dit jaar verandering in, door een wijziging in de basisverzekering.

NIPT-test

De NIPT-test is een test waarbij bloed van een zwangere vrouw wordt afgenomen. In dit bloed is ook het DNA van het kindje aanwezig, dat wordt getest op chromosoomafwijkingen. Uit de test blijkt of het kindje het syndroom van Down, Edwards of Patau heeft. De NIPT-test is een alternatief voor vruchtwaterpunctie of de vlokkentest. Het grote voordeel van deze test is dat de vrouw hierbij géén risico loopt op een miskraam.

Niet voor iedereen beschikbaar

In Nederland is de NIPT-test niet voor iedereen beschikbaar. Zwangere vrouwen moeten vooraf een combinatietest doen. Alleen als hieruit blijkt dat er sprake is van een verhoogde kans op een chromosoomafwijking, komen zij in aanmerking voor de test. In andere landen, zoals ons buurland België, is deze test wel voor iedereen beschikbaar. Om deze reden zijn er vrouwen die de NIPT-test in het buitenland laten uitvoeren.

Wijziging basisverzekering

Wanneer de uitslag van de NIPT-test positief is, zijn er vaak vervolgtesten nodig. Vrouwen die de NIPT-test in het buitenland hebben laten uitvoeren, kregen deze vervolgtesten niet vergoed. Hier kwam per 1 januari 2016 verandering in. Vrouwen moeten de NIPT-test nog wel zelf betalen als ze hem in het buitenland laten uitvoeren, maar bij een positieve uitslag krijgen zij de vervolgtesten vanaf dit jaar wel vergoed door de zorgverzekeraar.

 

Voor vrouwen die in 2017 een kindje verwachten, is het handig om daar eind dit jaar de aanvullende zorgverzekering op aan te passen en zorgverzekeringen te vergelijken. Kraamzorg wordt namelijk niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *