Heeft jouw woning een gezond binnenklimaat?

Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar er zijn behoorlijk wat huizen in Nederland waar het binnenklimaat niet bepaald gezond is. Veel Nederlanders zijn er echter niet van op de hoogte. ‘s morgens even luchten is volgens vele mensen namelijk al voldoende om een gezond binnenklimaat te creëren. Maar luchten alleen is niet genoeg, ook ventilatie is van groot belang om een gezond binnenklimaat te behouden. Je zou kunnen stellen dat een huis als het ware 24 uur per dag geventileerd moeten worden. Maar waarom is dat?

Waarom ventileren belangrijk is

Wanneer je niet blijft ventileren, wordt de lucht in huis als het ware afgewerkt. Ook kan het vochtgehalte toenemen. Dagelijks worden er behoorlijk wat liters vocht in je huis geproduceerd. Dat gebeurt op allerlei manieren, zoals bijvoorbeeld bij het koken, het douchen en zelfs bij het uitademen.

Dit vocht moet worden afgevoerd, datzelfde geldt voor de afgewerkte lucht. Om dit mogelijk te maken is het van belang dat je dagelijks je huis lucht en 24 uur per dag blijft ventileren. Het luchten van je woning betekent dat je in 1 keer alle lucht ververst door de ramen en deuren wagenwijd open te zetten. Ventileren doe je door het raam bijvoorbeeld op een kiertje open te laten staan of met behulp van een ventilatierooster.

Huisstofmijt

Wanneer je huisdieren en planten hebt, wordt er overigens nog meer vocht geproduceerd. Een diertje dat hier erg van houdt is de huisstofmijt. Wanneer je het te bont maakt en de huisstofmijt in grote getale in je woning aanwezig is, kan dat bij sommige mensen allergische reacties opwekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jeukende ogen, tranende ogen en niesbuien.

Overigens reageren mensen die bijvoorbeeld COPD hebben vaak nog heftiger op een omgeving waar niet goed geventileerd wordt of waar het vochtgehalte te hoog is. Het is dus extra belangrijk als je deze ontsteking aan je luchtwegen hebt, dat je ervoor zorgt dat je woning een gezond binnenklimaat heeft. In combinatie met de inzet van hulpmiddelen (bijvoorbeeld de NHG standaard COPD) wordt het leven met COPD binnenshuis aangenamer.

Moderne woningen

Doordat de woningen tegenwoordig steeds beter geïsoleerd zijn (onder andere door het aanbrengen van spouwmuurisolatie en het aanbrengen van dakisolatie en kruipruimte isolatie) is het overigens nog veel belangrijker geworden om voldoende te luchten te ventileren. Immers, voorheen waren woningen slecht geïsoleerd waardoor overal naden en kieren waren waardoor er tocht de woning binnenkwam en je huis automatisch continu werd geventileerd.

Hoe kun je ventileren?

Er zijn 2 mogelijke manieren waarop je je woning kunt ventileren: de mechanische manier en de natuurlijke manier. De natuurlijke manier spreekt voor zich. Hierbij is het simpelweg de bedoeling dat je de ramen en deuren openzet en je woning lekker laten doorlichten. Bij mechanische ventilatie wordt er gebruikgemaakt van een elektrische motoren die de lucht in je woning aanzuigt en afvoert.

Wat kun je nog meer doen om het binnenklimaat beter te maken?

Om het vochtgehalte in je woning verder te verlagen kan het nodig zijn om diverse isolatievormen toe te passen. Zeker als het gaat om het voorkomen van schimmelgroei, is spouwmuurisolatie een erg goede isolatievorm. Maar ook kruipruimte isolatie lost veel vochtproblemen die in de kruipruimte ontstaan op.

Een ander punt is dat je de temperatuur in je woning niet te laag moet laten worden. Op die manier is de kans kleiner dat er vocht op de ramen komt. Een temperatuur van tussen de 14 en 16° is in principe al heel aardig. Tenslotte is het ook aan te raden om, indien het mogelijk is, de schone was in de buitenlucht te drogen. Wanneer de was namelijk uit de wasmachine komt en je de kleding binnenshuis laten drogen, zal al het vocht dat in de kleren zit immers in je woning verdampen en daarmee het vochtgehalte laten stijgen.

Hoewel het misschien lijkt dat je nogal wat moet ondernemen om ervoor te zorgen dat het klimaat in je huis gezond wordt en blijft, is het de investering in tijd en geld zeker waard. Je zult namelijk merken dat wanneer je een kwalitatief gezien goed binnenklimaat hebt, je een fitter gevoel krijgt en het lekker fris en fruitig ruikt wanneer je je woning binnenstapt.

This entry was posted in Overig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *