Zwangerschapstest huisarts

Waar kan ik laten onderzoeken of ik zwanger ben?

U kunt u laten onderzoeken door een arts om vast te stellen of u zwanger bent. Over het algemeen zal de huisarts het eerste onderzoek doen. Dit hoeft in beginsel geen lichamelijk onderzoek te zijn, de dokter kan hiervoor een monster nemen van bloed of urine en dit laten onderzoeken. In een later stadium of bij complicaties die te verwachten zijn zal een inwendig lichamelijk onderzoek kunnen plaatsvinden. Dit zal doorgaans door de gynaecoloog in een ziekenhuis gebeuren.

Vanaf wanneer kan ik me laten onderzoeken?

Over het algemeen kan er pas iets over een mogelijk zwangerschap vastgesteld worden vanaf de datum dat de menstruatie zou moeten plaatsvinden. Testen die voor deze tijd gedaan worden zijn niet betrouwbaar genoeg om een zwangerschap te kunnen vaststellen. Dit geldt overigens ook voor thuistesten die u zelf kunt aanschaffen. U zult dus moeten wachten tot de gebruikelijke datum van uw menstruatie. Het is hierbij belangrijk te beseffen dat de kans vooral in de eerste weken van de zwangerschap erg groot is dat de zwangerschap niet ‘doorzet’. Hiermee wordt bedoeld dat de vrucht in deze eerste periode alsnog afgestoten kan worden uit de baarmoeder waardoor er dus geen zwangerschap meer is. Het is daarom raadzaam om, vooral in de eerste periode, hier rekening mee te houden.

Hoeveel kost een zwangerschapsonderzoek?

Een zwangerschapsonderzoek die door de dokter of arts wordt uitgevoerd valt over het algemeen onder uw ziektekostenverzekering. Hierbij zult u uiteraard wel rekening moeten houden met een eventueel eigen risico als het onderzoek in het ziekenhuis zal plaatsvinden. U kunt bij uw verzekeringsmaatschappij informeren of u verzekerd bent tegen deze kosten. Het is ook mogelijk om u via de Gemeentelijke Gezondheid Dienst (GGD) te laten testen. De kosten hiervan worden door de gemeente betaald, het onderzoek is voor u dan gratis. De GGD zal echter alleen een zwangerschap vaststellen, voor verdere begeleiding wordt u doorverwezen naar uw huisarts of het ziekenhuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *