Zwangerschap en fysiotherapie

De zwangerschap kan een leuke, blije periode zijn maar kan ook de nodige lichamelijke klachten met zich meebrengen. Gelukkig richt zwangerschapsfysiotherapie zich geheel op het lichamelijk ondersteunen van toekomstige moeders, zowel tijdens- als na de zwangerschap. In dit artikel leest u verschillende klachten die veel tijdens de zwangerschap voorkomen en wat u er aan kunt doen. Blijft u klachten houden? Maak dan een afspraak met een fysiotherapeut, zoals fysiotherapie Almere.

Rugklachten en bekkenklachten

Pijnklachten in de lage rug, bekken en benen komen veel voor tijdens de zwangerschap. Niet verwonderlijk natuurlijk, het lichaam ondergaat de nodige aanpassingen tijdens de zwangerschap. Zo verzwakken de bekkenbanden, de pezen die het bekken in positie houden. Dit is noodzakelijk omdat de baby tijdens de bevalling door de bekkenring moet. De verweking van de banden kan leiden tot instabiliteit. Een verweekt bekken wordt tijdens de zwangerschap dan ook vaak niet behandeld. Na de bevalling zullen de bekkenbanden zich over het algemeen uit zichzelf herstellen.

Spataderen

Spataderen zijn een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap. Deze aandoening kan zich uiten in de vorm van dikke blauwe aderen of rode adertjes met veel vertakkingen, zogenoemde ‘spinnetjes’. De oorzaak van spataderen tijdens de zwangerschap ligt in verandering van hormonen. Ook is vaak sprake van een verhoogde bloeddruk door de druk die het groeiende kindje op de buig legt. De fysiotherapeut kan helpen bij het voorkomen en behandelen van spataderen door het geven van oefenprogramma’s en massages die de doorbloeding verbeteren.

Oedeem

Oedeem is een ophoping van vocht waardoor een lichaamsdeel op kan zwellen. Het komt vaak voor in de voeten, enkels, benen en handen. In de laatste maanden van de zwangerschap komt oedeem vaak voor in de handen, voeten of het gezicht. Gespecialiseerde fysiotherapeuten bieden oedeemtherapie aan, gericht op het bevorderen van vochtafvoer. De therapie kan echter ook invloed hebben op de hormoonspiegel waardoor het in de eerste drie maanden van de zwangerschap niet mag worden toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *