Hoeveel weken zwanger?

Als je een zwangerschapstest hebt gedaan en je bent zwanger, dan wil je ook graag weten hoe je baby groeit. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe jij je zelf voelt. We hebben daarom een korte omschrijving van iedere week van de zwangerschap voor je gemaakt.

Eén week zwanger

Als je een week zwanger bent, is dit van de buitenkant nog niet te merken. Maar in je buik is al wel van alles gaande, alleen ook dit heb je zelf nog niet geheel in de gaten. De eerste week is vaak een week dat mensen nog niet weten dat zij zwanger zijn, ze hopen het wel en hebben misschien een vermoeden maar het is nog niet met zekerheid vast te stellen. Heb je een vermoeden dat je zwanger bent, gedraag je dan ook zwanger. Het is belangrijk dat je dan zwangerschapsvitaminen in gaat nemen en er alles aan doet om te zorgen dat de baby onder goede omstandigheden kan groeien. Daarnaast dien je ook niet te roken en te drinken tijdens de zwangerschap, dit kan namelijk invloed hebben op de groei en de ontwikkeling van de baby. In de eerste week is de baby nog maar een klein puntje, maar de komende weken gaat de baby al groeien en kunnen vrouwen al misselijk gaan worden. Maar, eerst nog even zekerheid krijgen over de zwangerschap, dan kun je alle maatregelen nemen die nodig zijn voor de eerste weken van de zwangerschap.

Twee weken zwanger

Als de menstruatie regelmatig is na twee weken zwanger, dan kan er op de 14e dag een eisprong plaatsvinden, dit kan ook de 13e of 15e dag zijn, dit verschilt per vrouw. De exacte datum van de eisprong kan niet worden vastgesteld. Het is te hopen dat je op de juiste dag gemeenschap gaat hebben en dat het eitje zich gaat nestelen. Het eitje leeft ongeveer 24 uur en de zaadcel kan langer leven. Bij de twee weken zwanger is er nog niet zo veel te merken van de zwangerschap. Het kan zijn dat de vrouw wat misselijk is, maar meestal merkt de vrouw tijdens de tweede week nog niet zoveel. De baby is ook echt nog maar een eitje, in het lichaam zijn ook nog niet zoveel veranderingen merkbaar.

Drie weken zwanger

Als de vrouw drie weken zwanger is, dan gaat de rijpe eicel naar de baarmoeder toe via de eileider. De baby is gedurende deze drie weken ongeveer 0,1 mm groot. In de eileider bevinden zich op dat moment miljoenen zaadcellen. Als het de zaadcel is gelukt om binnen te komen, dan noemt men dit ook wel de bevruchting. Op dat moment gaat het eitje zich afsluiten voor de andere zaadcellen. Het is in deze derde week al duidelijk wat het gaat worden, een jongetje of een meisje. Ook de haarkleur, de kleur van de ogen en de lichaamsbouw is al bekend. Echter kunnen we hier zelf nog niets van merken, maar het is al wel genetisch bepaald. In deze tijd denken de man en de vrouw al veel na wat het gaat worden een jongen of toch een meisje? Misschien wordt het wel een tweeling, ook dit kan zomaar gebeuren!

Vier weken zwanger

De eerste maand van de zwangerschap is aangebroken, je bent immers vier weken zwanger. Dit is de belangrijkste periode voor de baby om te groeien en om zich te ontwikkelen. Dit duurt tot ongeveer de twaalfde week. De baby gaat in deze weken namelijk uitgroeien tot een minuscuul kindje. Gedurende deze weken worden de ledematen van de baby gevormd en ook de organen gaan in deze periode groeien. De persoonlijkheid en de lichamelijke kenmerken zijn grotendeels al bepaald. Dit heeft te maken met het DNA. Het kan zijn dat na vier weken over tijd bent, je krijgt wat gevoelige borsten en kunt wat feller reageren (emotioneel). Dit zijn symptomen die op zwangerschap kunnen duiden, maar ook op menstruatie, nog even spanend wat het gaat doen.

Vijf weken zwanger

De baby is nu je vijf weken zwanger bent ongeveer 2 mm groot. De baby krijgt in deze weken veel ontwikkelingen, hij krijgt twee armen, twee benen, twee oren, twee longen en twee nieren. Deze ontstaan allen tegelijkertijd. Het kan zijn dat er een tweeling in je buik zit. Gedurende de vijfde week van de zwangerschap merk je wel dat je op tijd moet rusten, je lichaam moet zich op tijd kunnen ontspannen en je moet een goede houding aannemen als je aan het werken bent. Als je zwaar werk doet dien je met je baas te bespreken wat je hier aan kunt doen en of dat je misschien tijdelijk een andere functie over kunt nemen van iemand. Je hebt dan namelijk recht op aangepast werk, je kindje moet zich goed kunnen ontwikkelen en je moet op tijd kunnen rusten.

Zes weken zwanger

Als je zes weken zwanger bent dan worden de cellen in drieën gedeeld. Het wordt een buitenlaag voor de oren, de ogen, de longen, de blaas, de darmen, de geslachtsorganen, de nieren, het hart, de huid en het zenuwstelsel. Vanaf dat moment komen er ook knopjes naar voren waar de benen en de armen uit kunnen groeien. Daarnaast wordt het zenuwstelsel ook langzaam aan gevormd. Als moeder weet je als geen ander dat je zwanger bent met de zes weken, maar je kunt je vanaf dat moment ook moe gaan voelen. Het kan zijn dat er bepaalde etenswaren en dranken zijn waar je niet meer tegen kunt. Dit komt omdat er zich veel zwangerschapshormonen in je lichaam bevinden. Hetgeen waar vrouwen vaak niet tegen kunnen is sterk gekruid voedsel, maar ook koffie en alcohol behoren tot deze groep. Het is belangrijk dat een vrouw rust gaat nemen als dat nodig is. Als iemand zich moe voelt, rustig aan doen en op tijd even gaan liggen, het is toch heel wat, wat er nu al in de buik aan het gebeuren is.

Zeven weken zwanger

De baby is in de buik flink aan het groeien, de ontwikkeling van de armen gaat op dit moment erg hard en de baby is nu ongeveer een cm groot. Je kunt bij de baby al duidelijk de bovenarm en de onderarm zien zitten. Na een paar dagen groeit er ook een schuif aan de arm waar zich dan de vingers kunnen gaan ontwikkelen. De moeder kan het vaak nog goed volhouden, maar moet wel op de houding gaan letten. Het is belangrijk niet teveel voorover te hangen omdat je op deze manier rugklachten deels zou kunnen voorkomen. Het kan zijn dat je tijdens de zwangerschapstijd wat bloed verliest, je moet je dan niet meteen druk maken, het kan zijn dat je last hebt van een bloedend wondje of van innestelingsbloed. Het is ook hierbij weer belangrijk, voel je jezelf niet goed, kom dan even tot rust en let er goed op, op wat je eet en drinkt. Valt het niet goed, eet dan niet door maar neem iets anders waar je geen last van krijgt.

Acht weken zwanger

De baby bestaat met de acht weken uit miljoenen cellen. Er kan gezegd worden dat de baby nu bijna een volledig ontwikkeld embryo is. De baby is nu ongeveer 2 cm groot en je kunt het hoofd en het lichaam al echt gaan herkennen. Vanaf de acht weken gaan de hersenen zich ook ontwikkelen en beginnen ook al te werken, deze kunnen signalen uit gaan zenden naar de organen. Het is leuk te weten dat het hartje van de baby nu ongeveer zestig keer per minuut klopt, op de echo is dat ook te zien. Als je na deze acht werken nog niet misselijk bent geweest, is de kans groot dat je hier helemaal geen last van gaat krijgen. Vanaf deze acht weken gaat de baarmoeder uitzetten en wordt deze ongeveer zo groot als een grapefruit. Aan de buitenkant kunnen anderen nog niet goed zien dat je zwanger bent, maar je merkt het zelf wel want de zin in seks neemt af. In deze fase geldt, heb je wel last van misselijkheid, neem op tijd je rust en let goed op wat je eet en drinkt.

Negen weken zwanger

De baby is nu volledig gevormd. Nu is de baby ongeveer 3 cm groot en groeit dus erg hard. De baby weegt nu ongeveer 2 gram en is daarmee nog erg licht. De baby kan zich nu wel gaan bewegen omdat de spieren voor zover zijn ontwikkeld. Je voelt het nog niet in de buik, maar het zijn voornamelijk reflexen van de baby. Als je naar de handen kijkt dan zie je dat hier al weer vingers aan zijn gegroeid en de duimen al goed zichtbaar zijn. Ook de benen gaan nu groeien. De baby heeft nu erg veel honger en hij wordt gevoed via de navelstreng. Tijdens de negen weken is het mogelijk dat je pigment krijgt als je veel in de zon bent geweest. Dit is een donkere kleur over je gezicht die pas na de zwangerschap verdwijnt. Ook dit is weer per vrouw verschillend, maar het kan zijn dat jij een zwangerschapsmasker krijgt, geen zorgen maken, dit gaat vanzelf weer over, maar je bent wat vatbaarder voor zonlicht in deze weken.

Tien weken zwanger

De baby heef vanaf de tien weken een echt gezicht met ogen die je goed kunt zien. Je kunt ook de oren, de lippen, de tong en de neus zien. Vanaf deze week gaan de hersenen ook de organen aan het werk zetten. De eerste paar weken heeft de baby voornamelijk bestaan uit kraakbeen, maar nu komen ook de beenderen naar voren in de bovenarm. Vanaf deze week wordt de baby ook wel een foetus genoemd en vanaf nu gaat het groeien erg hard. De vrouw kan in deze week kiezen voor een test die afwijkingen kan ontdekken. Er kan gekozen worden voor een echo en de vlokkentest. Er kan een reden zijn voor deze testen en dan worden deze zo vroeg mogelijk uitgevoerd. Als vrouw ben je tijdens deze week erg moe en kun je misselijk zijn. Je merkt aan jezelf dat de borsten voller gaan worden en ook opgezwollen raken. Anderen kunnen aan je zien dat je een buikje gaat krijgen. Vrouwen die veel last hebben van misselijkheid kunnen bij de huisarts navragen wat zij hier aan kunnen doen, maar veel rusten is erg belangrijk.

Elf weken zwanger

De baby heeft nu oogleden en deze bedekken het hele oog, de ogen van de baby zijn als het ware dichtgeplakt en dat zal duren tot dat de baby zeven maanden is. Als het 11 weken oud is dan is de baby ongeveer 5,5 cm groot, daarnaast weegt de baby inmiddels 10 gram. De baby gaat nu erg hard groeien en dit wordt pas na de zestien weken zwanger wat minder. Je ziet bij de moeder nog niet zoveel buik, maar je kunt het bij sommige vrouwen al wel zien. Je kunt het aan de taille vaak wel merken dat je zwanger bent, je kunt vanaf nu ook zwangerschapskleding gaan kopen, vanaf dit moment gaan de heupen ook wat breder worden. De heupen worden breder omdat hier wat meer vet wordt opgeslagen. Het is belangrijk dat de vrouw weer op tijd gaat rusten en ook aan haar houding blijft denken, zodat rugklachten (deels) voorkomen kunnen worden.

Twaalf weken zwanger

De hersenen zijn vanaf de twaalfde week volop in ontwikkeling. Deze hersenen gaan nu signalen uitzenden naar de spieren van de baby. Daarnaast begint de baby zich ook steeds meer te bewegen. Vanaf deze week worden ook de ademhalingsreflexen in werking gezet. De baby kan nu vruchtwater in- en uitademen. De moeder kan last hebben van misselijkheid. Het zal echter de komende dagen wel minder worden. Je voelt je daarnaast ook minder moe worden, maar let op, niet meteen weer veel gaan doen. Het kan zijn dat je haar dunner of juist dikker gaat lijken, het kan soms ook wat uitvallen. Het is niet te zeggen of dit bij jou gaat gebeuren, het hangt er namelijk sterk vanaf hoe dat jouw lichaam gaat reageren op de zwangerschapshormonen. Het is wel zo dat je haren en je handen vetter kunnen zijn. Misschien ben je dit niet gewend, maar dit hoort bij de zwangerschap vanaf de twaalfde week.

Dertien weken zwanger
Het kloppen van het hartje van de baby kan vanaf deze week hoorbaar zijn. De baby weet nu 13 gram en is 7,5 cm groot. Het hartje kan nu al met 160 slagen per minuut kloppen, dan is een stuk sneller dan een paar weken geleden, De baby groeit erg hard en met een doptone kun je ook horen dat het hartje van de baby zo klopt. De moeder kan last krijgen van lage rugpijn. Het kan zijn dat de baarmoeder gekanteld is. Wat je hier aan kunt doen is lekker lang in een warm bad gaan liggen, dit kan er voor zorgen dat je tot rust komt waardoor je ook minder klachten hebt. Het is belangrijk dat de moeder rust gaat nemen omdat de klachten anders erger gaan worden. De baby groeit volop en de moeder moet daarom ook haar rust nemen zodat de baby mee kan rusten en niet continu heen en weer wordt geschommeld in de buik.

Veertien weken zwanger
Vanaf de veertiende week zijn er niet zoveel veranderingen ten opzichte van de vorige week. De baby groeit nog steeds hard en het hartje klopt snel. Als er een echo gemaakt wordt is het ook zichtbaar hoe de baby nu is gegroeid. Er is wel bekend dat de temperatuur van het vruchtwater ongeveer 37,5 graden is. Dit is lekker warm voor de baby en dit water wordt om de drie uur ververst. Hier voelt de moeder niets van, maar de baby zal het lekker warm vinden in de 37,5 graden. De moeder kan nog steeds misselijk zijn en een bad wordt in deze week ook nog erg aangeraden. Het ontspannen is belangrijk omdat de baby volop in de groei is.

Vijftien weken zwanger
Met de vijftien weken zwanger kan er gekeken worden naar de baby, er zijn weer volop veranderingen bij de baby gaande maar die zijn pas vanaf de zestiende week duidelijker te zien. De baby is weer flink aan het groeien en weegt al rond de 100 gram. Sommige wegen al wat meer. De moeder is nog steeds misselijk (dat kan tenminste) en moet dan weer op tijd de rust nemen. Het is belangrijk dat zij tijd neemt voor zichzelf, geen verkeerde houding aan neemt omdat de kans op lage rugpijn klachten erg groot is. Het kan helpen om eens lekker gemasseerd te worden, maar zelf een warm bad nemen is ook sterk aan te raden. Let op voor aparte geuren, het zou zomaar kunnen dat je hier niet goed tegen kunt, dan is het aan te raden om in ‘gewoon’ badwater te gaan liggen.

Zestien weken zwanger
Als je zestien weken zwanger bent, dan worden bij de baby de voortplantingsorganen ontwikkeld. Als je een echo laat maken dan kunnen deze al zichtbaar zijn. Dit kan daarom voor de vader en moeder een spannend week zijn als zij willen weten of dat ze een jongetje of een meisje krijgen. De baby weegt nu 150 gram en is al 15 cm lang. Dat wil zeggen dat de baby erg hard groeit. De vrouw kan merken dat haar borsten gevoeliger worden en flink aan het groeien zijn, het kan daarom goed zijn om een nieuwe bh te kopen, op deze manier kun je de volledige steun geven aan je borsten en heb je er minder last van. Het is belangrijk om op tijd te rusten want de baby is erg actief tijdens deze week, er gebeurt van alles in de buik en de baby begint op onderzoek uit te gaan.

Zeventien weken zwanger
De baby kan nu veel meer met zijn lichaam. Dit komt omdat vanaf de zeventien weken het skelet steviger wordt. Er bevindt zich meer bot in de baby en hij groeit erg hard. Er worden ook oefeningen gedaan in de buik, zo probeert de baby de duim in de mond te nemen en wil hij aan de navelstreng trekken. Dit merk je niet, maar je kunt wel een raar gevoel krijgen in je buik, een soort van verliefdheid. Geef er aan toe en geniet van dit gevoel, op tijd slapen is belangrijk. De groei in de buik gaat nu erg hard, en het is goed om hier aan toe te geven, je lichaam gaat steeds meer van je vragen.

Achttien weken zwanger
Met de achttien weken reageert de baby op licht dat door de baarmoeder heen komt. Stel dat je buiten bent en de baby vindt de zon te fel, dan kan hij zich in de baarmoeder omdraaien. De baby is gedurende deze week erg actief, dit kun je zelf ook in de buik voelen. Het kan zijn dat je gevoelens hebt van verliefdheid, maar je weet niet wat er werkelijk in de buik aan de hand is nu. De borsten van de vrouw zijn nu veel groter geworden, ze kunnen zelfs een cupmaat groter zijn. Zorg er voor dat je een passende bh hebt liggen, zodat je de borsten goed kunt ondersteunen, dit kan een hoop schelen tijdens het wandelen, ze worden dan goed beschermd en vastgehouden.

Negentien weken zwanger
De baby blijft maar groeien en je ziet de buik van de moeder ook steeds dikker worden. Het is mogelijk dat je de baby nu ook gaat voelen. Je kunt hetgeen wat de baby aan het doen is vaak nog niet plaatsen, maar de baby is op onderzoek aan het uitgaan, groeit hard en is veel aan het ontdekken. Daarnaast gaat de baby ook veel proberen, voeten vastpakken bijvoorbeeld en op de handen sabbelen. De baby is in deze week ongeveer 23 cm groot, hij groeit erg hard en dat is dan ook aan de buik te zijn van de vrouw. Zwangerschapskleding wordt aangeraden net als op tijd rusten zodat de baby lekker kan groeien en moeder uit kan rusten.

Twintig weken zwanger
De baby weegt nu al 340 gram en is ongeveer 25 cm lang. In de buik wordt bruin vet aangemaakt bij de baby. Dit blijft maar doorgaan tot dat de baby wordt geboren. Als je naar het hartje van de baby gaat luisteren dan is het net een heel wild paard dat voorbij komt, het gaat echt hard. In deze twintigste week zijn er twee belangrijke verschijnselen, bij de baby ontwikkelen zich namelijk de vingerafdrukken en er kunnen al haren verschijnen op het hoofdje. De ogen van de baby zijn nog steeds dicht. De moeder is intussen vijf kilo aangekomen, in deze week kun je de baby goed voelen. Als je in bed ligt en je ligt te dromen dan kunnen je dromen net echt lijken en je kunt ook erg emotioneel zijn. Daarnaast kun je het voelen als je baby aan de hik is. Dit is een apart gevoel, maar is wel speciaal om eens mee te maken, niet iedere vrouw maakt het namelijk mee.

Eenentwintig weken zwanger
De baby is nu ongeveer 27 gcm groot en weegt alweer 380 gram, het groeien gaat erg hard en de baby eet ook steeds meer. De baarmoeder is in deze week al aardig uitgerekt. Het kan zijn dat je nu voor de eerste keer zwanger bent en dan kun je nu pas de baby gaan voelen. In het begin zal dat even wennen zijn, je voelt wat kriebels je hebt geen idee wat het is, maar geef er aan toe en laat het gevoel eens komen. Je kunt er wat emotioneel van raken, maar wat je voelt is toch echt je baby die zich aan het bewegen is.

Tweeëntwintig weken zwanger
Tijdens deze week is de baby alweer flink gegroeid. De baby weegt nu 440 gram en is alweer 29 cm groot. Een groot deel van de tijd zal de baby in je buik liggen te slapen, maar er zijn ook baby’s bij die wat actiever zijn en deze ga je in de buik dan ook steeds meer voelen. De baby neemt een favoriete houding aan en hij zal veelal in deze houding gaan liggen, daar geniet en rust hij van. Bij de vrouw is het te merken dat de bekkenbodemspieren het zwaarder gaan krijgen. Over een week of twintig moet de baby er doorheen kunnen, het is belangrijk dat de vrouw sterke rugspieren heef, de buik wordt namelijk steeds dikker en de rug zal toch een deel op moeten vangen.

Drieëntwintig weken zwanger
Na de 23 weken kan de baby steeds meer, de baby is nu 31 cm lang en weegt nu 500 gram. De baby kan met de 23 weken vaak al in de handen knijpen, maar hij kan ook iets stevig vast pakken. De baby is ook hoorbaar na deze week, je hoort hem of haar dan ademen. Tijdens deze week is de baby nog erg actief en de spieren worden getraind omdat de baby zoveel aan het bewegen is. De moeder merkt dat de borsten zich voor gaan bereiden op de komst van de baby. Vanaf dit moment kan er al wat vocht uit de borsten komen van de vrouw. Het kan zijn dat je een verstopt melkkliertje voelt op de borst, dit kan tot uiting komen in een knobbeltje. Het is niet gevaarlijk. Maar bij twijfel kun je altijd naar de arts toe gaan.

Vierentwintig weken zwanger
Met de vierentwintig weken is de baby al 30 cm lang en weegt hij 600 gram. Het hoofd begint nu ook hard te groeien en de rest van het lichaam ook. De hersencellen gaan groeien en worden zich bewust van het denken. De eerste herinneringen worden nu gevormd bij de baby. Er kan hierbij gedacht worden aan de muziek waar de ouders naar luisteren tijdens de zwangerschap. Voor de moeder wordt het nu een zware tijd waarin zij veel moet rusten. De moeder zal steeds meer naar de wc moeten omdat de baarmoeder op de blaas gaat drukken. Het is goed om vanaf nu met zwangerschapsgym te gaan beginnen. Verder moet de moeder niet teveel gaan doen, maar veelal gaan rusten. De baby is volop aan het groeien en dat kost de moeder veel energie.

Vijfentwintig weken zwanger
De baby is inmiddels al weer 32 cm lang en weegt inmiddels 650 gram. Als je de hartslag van de baby wilt luisteren is dat mogelijk want deze wordt steeds duidelijker. Als je jouw oor op de buik legt dan is het mogelijk dat je het hartje van de baby kunt horen. De moeder kan nu last krijgen van bloedverlies. Je schrikt hier van maar dat is niet nodig, het hoort er bij. Het kan ook zijn dat de moeder last gaat krijgen van bloedende aambeien. Ook een blaasontsteking is mogelijk, dit komt omdat de baarmoeder tegen de blaas aan drukt. Hier is niet veel aan te doen, er kan naar de huisarts worden gegaan als er veel pijn is.

Zesentwintig weken zwanger
Met de 26 weken zwanger is de baby alweer flink gegroeid. De baby weegt nu 720 gram en is alweer 33 cm groot. Het kan zijn dat de ogen van de baby nu open gaan. Je ziet dan ook dat de baby al wimpers en wenkbrauwen heeft. Bij de moeder kan zich een hoge bloeddruk voordoen, dit komt omdat de extra belasting die gevraagd wordt aan het lichaam steeds groter wordt. Het kan zijn dat het lichaam ook extra vocht vast gaat houden, let wel goed op je bloeddruk want je voelt niet altijd of dat hij te hoog is, laat hem daarom regelmatig meten bij de huisarts. Daarnaast dien je ook op tijd rust te nemen, denk hier goed aan zodat je ook echt je rust neemt. Je lichaam moet al zoveel dus neem die rust en tijd voor jezelf.

Zevenentwintig weken zwanger
Tijdens de 27e week van de zwangerschap weegt de baby alweer 800 gram en is hij 34 cm groot. In de buik kun je precies voelen hoe dat de baby ligt, je voelt dit aan het hoofdje, de voeten en de billen. Vanaf deze tijd kun je jezelf bezig gaan houden met de babykamer. Denk ook aan een kinderwagen deze kun je ook maar beter op tijd in huis hebben. Je denkt als moeder de hele dag aan je zwangerschap, je droomt er ook over. Je slaapt nu als moeder veel lichter en dat betekent dat je geen rare dromen meer hebt, je beseft nu wat waar is en wat gedroomd is. Je droomt vanaf deze tijd wel steeds vaker over je baby.

Achtentwintig weken zwanger
De baby is met de 28 weken alweer 40 cm lang en weegt ongeveer 4 pond. De baby wordt een stuk minder actief want hij heeft minder ruimte om zich te bewegen. Het hoofdje ligt normaal gesproken omhoog, maar de baby kan zich ook nog draaien in de buik, dit is dan goed voelbaar. Er is al een kans dat de baby nu geboren gaat worden, maar de longen en de lever zijn dan nog niet volledig ontwikkeld (bij de meeste baby’s). Je kunt nu al meer voelen van de baby dan alleen het bewegen, je voelt de hielen en de armen nu ook steeds beter. Veel moeders krijgen last van rugpijn, brandend maagzuur en de krampen worden steeds vervelender. Rust is weer belangrijk en een warm bad is nog steeds erg aan te raden!

Negenentwintig weken zwanger
De baby is nu ongeveer 36 cm lang en weegt nu 1100 gram. De bewegingen van de baby zijn nu goed zichtbaar en je kunt hier al enige regelmaat in ontdekken. Er is een dag- en een nachtritme wat je bij de baby kunt ontdekken. Als je voelt hoe de baby nu met de benen beweegt, is dat goed om te onthouden, want als hij geboren is ga je dat terug zien. Het kan zijn dat je last krijgt van jeuk, probeer niet te krabben. Na de bevalling gaat de jeuk weer weg,. Je moet nu in kleine hapjes gaan eten en niet meer grote maaltijden in een keer. Je hebt zelf ook niet zo heel veel zin in eten, maar je moet gezond blijven eten, doe het liever in een paar keer, zodat er ook niet ineens teveel eten in de maag komt.

Dertig weken zwanger
Als je dertig weken zwanger bent, dan kan de baarmoeder tegen je ribben aandrukken en dit kan je een vervelend gevoel geven. Het kan een benauwd gevoel zijn, als de baby indeelt gaat het gevoel weg. De baby is inmiddels 38 cm lang en weegt al 1300 gram. Het is belangrijk dat je op tijd gaat rusten, de baby groeit namelijk hard en je lichaam krijgt veel te voorduren tijdens de laatste serie van werken. Neem op tijd een warm bad, eet op tijd en met regelmaat en zorg dat je gezonde voeding binnenkrijgt zodat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Eenendertig weken zwanger
De baby is inmiddels 39 cm lang en weegt 1500 gram. Als er een echo gemaakt zou worden dan ziet de baby er helemaal goed uit om geboren te kunnen worden, maar hij moet toch nog maar even blijven zitten. De baby heeft namelijk nog niet de goede temperatuur ontwikkeld die hij moet hebben om geboren te worden. Echter is de weerstand van de baby ook nog niet goed. De baby is vanaf dit moment erg gevoelig voor infecties, de baby kan wel geboren worden nu en is ook levensvatbaar, maar hij moet in de couveuse liggen een paar weken, tot dat de weerstand goed is en het lichaam de temperatuur goed kan regelen. Gedurende deze week krijg je trek in eten waar je normaal niet naar omkijkt. De veranderende hormonen zorgen hiervoor. Dit kan een heel aparte wending geven, daarom kun je maar beter naar je gevoelens luisteren en rusten.

Tweeëndertig weken zwanger
De baby blijft maar groeien en kan zich minder goed bewegen en daarom zal het een rust rustiger gaan worden in de buik. De huid van de baby wordt in deze week glad getrokken. De baby weegt inmiddels vijf pond en is alweer 39 cm lang. Het hoofd van de baby gaat steeds meer in de bekken zwakken, de baby is zich voor aan het bereiden op de lange weg door de baarmoederhals. De baarmoeder is zich voor aan het bereiden op de komst van de baby. Het kan zijn dat je een beetje last krijgt van weeën maar meestal is dat een vals alarm. Als de pijn constant is dan zijn het echte weeën. De moeder moet nog veel rusten.

Drieëndertig weken zwanger
De baby is inmiddels 42 cm groot en weegt alweer 2000 gram. De baby gaat nu van het vruchtwater drinken. Het kan zijn dat de baby nu wordt geboren, dan zie je allemaal donshaartjes. Een te vroeg geboren baby is te herkennen aan een slap oortje, veel huidsmeer en weinig onderhuidsvet. Bij de moeder kan het zijn dat zij af en toe afwezig is voor de buitenwereld. Je hoofd staat niet meer zo naar diepgaande gesprekken. Je bent jezelf namelijk voor aan het bereiden op de bevalling en daar heb je alle tijd voor nodig. Je moet jezelf nog wel alle rust geven en als het te druk is gewoon boven gaan liggen. Veel vrouwen kunnen in deze tijd niet goed tegen de drukte.

Vierendertig weken zwanger
De baby weegt inmiddels 2250 gram en is 43 cm groot. Vanaf deze week werken ook de nieren van de baby en werken longen bijna perfect. De bevalling kan bijna beginnen, maar de baby is nog niet helemaal klaar. De baby kan niet meer veel bewegen en neemt daarom een houding aan die hij prettig vindt. Meestal liggen de baby’s met het hoofd naar beneden. De vrouwen krijgen in deze week vaak last van urineverlies, helaas is hier niet altijd wat aan te doen maar na de zwangerschap is dit weer weg. Veel rusten is belangrijk want de baby maakt zich nu echt klaar om geboren te worden en je lichaam stelt zich hier nu ook op in.

Vijfendertig weken zwanger
Met de 35 weken is de baby alweer gegroeid tot 44 cm en hij weegt alweer 2700 gram, het gaat nu echt hard en de tijd van de bevalling komt steeds dichterbij. Het kan zijn dat de baby besluit nu geboren te moeten worden, als dat het geval is dan moet de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden. De houding van de baby kan worden vastgesteld op een echo. Het kan zijn dat je als moeder last krijgt van je navel, deze is niet goed meer zichtbaar door de dikke buik, deze kan daarbij ook gaan uitpuilen. Let goed op je lichaam en luister hier goed naar, als je moet rusten moet je dat doen en werken moet je nu zeker niet meer doen, je lichaam heeft tijd en rust nodig om voor te bereiden.

Zesendertig weken zwanger
De baby kan nu geboren worden en heeft het geboortegewicht bereikt. De baby kan nu tussen de zes en de tien pond wegen. Gemiddeld weegt de baby nu 3300 gram. De baby kan zich nu niet goed meer bewegen en zal voornamelijk veel gaan schoppen. Het hoofd ligt nu dicht in de bekken en drukt veelal tegen de baarmoederhals. Als de baby is ingedaald voel je jezelf als moeder een stuk beter. Je kunt nu beter ademhalen maar je moet wel vaak naar de wc. Je gaat nu de dagen aftellen tot dat je kunt bevallen, de baby wil er uit en je lichaam is er goed op voorbereid, zorg er voor dat je niet zo nerveus bent, dit kan de bevalling een stuk eenvoudiger maken.

Zevenendertig weken zwanger
De baby kan nu geboren worden, hij is nu 46,5 cm groot. Nu mag je ook echt gaan bevallen, je zou een thuisbevalling kunnen overwegen, maar als het mis gaat moet je alsnog naar het ziekenhuis. De bevalling zou nu kunnen gebeuren, maar het kan nog best vijf weken duren, er is niets van te zeggen. Van het ene op het andere moment kan het veranderen. Je merkt als de vliezen zijn gebroken of als de weeën beginnen dat de bevalling kan beginnen. Je kunt ook last krijgen van een harde buik dus houdt dit goed in de gaten. Niet meer tillen, op tijd rusten en laat anderen maar voor je lopen. Je kunt doen wat nog gaat, maar zeker niet teveel meer doen.

Achtendertig weken zwanger
De baby kan nu geboren worden of over een paar weken. De baby is nu 48 cm groot. De baby kan nu komen en is dan twee weken te vroeg, maar dat is niet erg, hij is er klaar voor en zal in de buik niet veel meer groeien. De baby zal als hij geboren is wel moeten wennen aan de nieuwe omgeving. De laatste weken krijgt de vrouw vaak last van de rug en van de buik. Op tijd rusten is belangrijk, niet meer weken en niets meer tillen. Blijf gezond eten en let goed op je tekenen van de bevalling. Als het zover is, laat het gebeuren en de baby zal snel geboren worden. Je moet je niet druk gaan maken want dit gaat alleen maar tegenwerken.

Negenendertig weken zwanger
De baby is bijna klaar om naar buiten te komen. Normaal gesproken is de baby ongeveer 49 cm groot en zal hij 3300 gram wegen. Je voelt ook dat de baby meer gaat bewegen als hij bijna wordt geboren, de baby wil er echt uitkomen. Bij de 39 weken kan het ook zo zijn dat de baby nu al geboren gaat worden. De moeder heeft voornamelijk last van moeheid, vergeetachtigheid en snellere irritaties. Dingen die je normaal goed kunt hebben kunnen nu irritaties opwekken. De meeste vrouwen blijven nu thuis, het is belangrijk om op tijd te rusten en niet teveel te doen met deze dikke buik. Het is belangrijk dat de baby alle tijd krijgt om geboren te worden, daar moet men naar streven en ook voor werken.

Veertig weken zwanger
Eindelijk, de week van de bevalling is aangebroken. De baby gaat nu in korte tijd worden geboren, het kan deze week zijn maar het kan ook nog een paar weken duren. De bevalling komt vanzelf en je kunt er niet veel doen om het sneller te laten verlopen. De dikke buik heb je nog steeds en na de bevalling ga je deze zeker missen. Ben je aan het genieten in deze week? Dan is de kans groot dat de bevalling sneller plaats gaat vinden dan wanneer je hier continu mee bezig bent. Na een tijdje komen de weeën op gang en gaat het echt beginnen, als alles mee zit kun je thuis bevallen. Ligt de verkeerd in de buik dan kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn en indien nodig een keizersnede. Het is belangrijk dat je tijdens de bevalling rustig in en uit blijft ademen, rust tussendoor lekker uit en na een tijdje is de baby geboren en kun je samen rusten.

Eenenveertig weken zwanger Het kan zijn dat de baby in week veertig nog niet is geboren, maar dan zal het niet lang meer duren voordat de baby geboren wordt. De moeder zal de weeën gaan merken en vanaf dat moment moet de moeder goed in de gaten gehouden worden want de bevalling kan dan ineens gaan beginnen. De verschijnselen die zich gedurende deze weken voor kunnen doen zijn net als in week veertig (als de baby dan geboren zou worden). Voor de vrouwen die in week veertig zijn bevallen, zijn de week die nu volgen weken van rust en wennen, ze hebben nu een grote verantwoordelijkheid die bij hen rust en ze moeten nog uitrusten van de bevalling.

Tweeënveertig weken zwanger
In de week kan de baby geboren worden, de baby is er klaar voor en je lichaam is er helemaal op ingesteld. Het kan zijn dat je wat in de stress zit omdat de baby al eerder geboren had kunnen zijn. Dit kan een reden zijn om er voor te kiezen om naar het ziekenhuis te gaan, hier heb je medici bij de hand die je meteen kunnen helpen als de weeën beginnen. Wil je toch liever thuis bevallen? Bespreek dan de mogelijkheden met de arts en maak dan de keuze die het meest verstandig is. Er kan een echo worden gemaakt om te kijken hoe dat de baby ligt, als de baby goed ligt kan een thuisbevalling een optie zijn, zo niet, dan is het beter om naar het ziekenhuis te gaan zodat zij het in de gaten kunnen houden. Er wordt gesproken van overdragenheid als de baby in deze week nog niet geboren is. Als je de baby voelt bewegen is er niets aan de hand, er kan wel een verwijzing komen naar een gynaecoloog om te kijken of dat alles goed is, er kan dan worden besloten of dat een thuisbevalling nog verantwoord is.

Drieënveertig weken zwanger
De baby kan nu pas worden geboren, dit hoeft helemaal geen probleem te zijn, je hebt dan gewoon een baby die wat later wordt geboren. De baby is klaar voor het leven en je lichaam is er helemaal op ingesteld dat de baby geboren gaat worden, dus de bevalling kan beginnen. Als je twijfelt of dat je thuis wilt bevallen is het goed om op tijd naar het ziekenhuis te gaan zodat zij je daar kunnen helpen bij de bevalling. Het kan zijn dat de baby verkeerd om in de baarmoeder ligt en dan is het vaak zo dat er een keizersnede gedaan moet worden. Op deze manier is de baby snel uit de buik en kun je samen gaan genieten, voornamelijk is het rusten van de moeder in deze tijd erg belangrijk! Er kan vanaf deze week sprake zijn van inleiding, dit is zo omdat de baby erg laat wordt geboren en de bevalling zelf bijvoorbeeld niet op gang wil komen.

Vierenveertig weken zwanger
Als je nog niet bevallen bent wordt het tijd dat de baby nu eindelijk geboren gaat worden. Zijn er nog niet veel weeën dan kun je naar het ziekenhuis worden gebracht omdat het nu echt tijd is voor de baby om geboren te worden. De baby is levensvatbaar en mag uit de baarmoeder. Je lichaam is er helemaal op voorbereid, maar op de een of andere manier kan de baby nog blijven zitten. Het is dan belangrijk om naar het ziekenhuis te gaan en om je baby zo snel mogelijk uit de buik te halen en samen te gaan genieten. Rust samen goed uit en zorg dat de baby op een goede manier ter wereld komt, bij twijfel ga naar het ziekenhuis, daar beschikken ze over de middelen om jou en je baby te helpen.

Tijdens je zwangerschap heb je ook alle tijd om na te denken
over een MOOI GEBOORTEKAARTJE. Bekijk de mogelijkheden via
Hoerakaartjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *